Baseball

Många har nog hört talas om baseball förut. Men vad är det egentligen? Baseball är en lagsport där man använder en boll, slagträ och baseballhandske. Baseball är en populär sport i USA och i de östra delarna av Asien, speciellt i Sydkorea, Taiwan och Japan. I Nordamerika finns Major League Baseball (MLB), som är en stor liga inom baseball som omfattar totalt 29 klubbar i USA och en i Kanada. Baseball är en av de sporter som drar flest publik i världen. MLB har under 2011 dragit cirka 73 miljoner betalande tittare. Baseball är också den sport i världen som har flest antal licensierade spelare; i hela världen ligger siffran på 35 miljoner.

Hur går spelet till?
Baseball är en sport som liknar brännboll. Två lag kan delta i spelet och tävla mot varandra samtidigt och målet är att ha fler poäng än motståndaren. Lagen består av nio aktiva spelare vardera samt reserver som kan sättas in när som helst under spelet. En utbytt spelare får dock inte komma in i spelet igen. Lagen växlar, precis som i brännboll mellan att vara ”inne” och ”ute.” Innelaget kallas för det offensiva laget. Det är bara de som kan ta poäng. Utelaget eller det defensiva laget ska göra allt de kan för att förhindra att innelaget tar poäng.

Utelagets nio spelare har i baseball olika positioner. Dessa är pitcher (kastare), catcher (bollfångare), infieldspelare som är utspridda på planen och håller sig kring de tre baserna (dessa kallas 1:e basman, 2:e basman, 3:e basman och short stop) och tre outfieldspelare. Dessa kallas left fielder, right fielder och center fielder, beroende på var på planen de står. Dessa ska bevaka planens yttre del.

Innelaget, det offensiva, är slagmän och löpare. Spelarna turas om att slå iväg bollen och detta gör de i en bestämd ordning som måste följas under hela matchen. Byts någon spelare ut måste ersättaren ta platsen som denne hade i ledet. Alla i laget måste slå bollen och när en slagman träffar bollen och slaget räknas som giltigt ska han springa till den första basen. Hinner han komma till den första basen utan att bli bränd blir han en löpare. Endast en löpare i taget får finnas vid varje bas i baseball. Om en spelare står vid den första basen när nästa kommer springande måste denne springa vidare till den andra. Innelaget får poäng varje gång någon löpare springer förbi en av baserna och varje gång någon kommer in. Baseball påminner alltså mycket om brännboll, men har sina egenheter.